Muhasebe ve Vergi Uygulamaları

Barış Tanzer'den: "başarılı Bir Cv Hazırlamak Için 9 Altın Kural"

13/06/2015 12:09:33 - 13/06/2015 12:09:33 - 37177 Okunma - 0 Yorum

Başarılı Bir CV Hazırlamak için 9 Altın Kural

İş hayatının ilk adımı onbinlerce CV arasından sizinkinin seçilmesi ve görüşmek istediğiniz firmanın sizinle iletişime geçmesidir. Peki o kadar CV arasından sizin CV’inizin çöpe gitmemesi ve incelenmesi için ne yapmanız gerekir?
Liseyi İstanbul Erkek Lisesi, üniversiteyi de ODTÜ’de tamamlayıp Coca-Cola ve adidas Grup gibi global şirketlerin pazarlamasında önemli roller aldıktan sonra herkesin girmek istediği şirketlerle görüşmelere gidebilmek için birçok tecrübe edindim. Bunları sizinle de paylaşmak isterim.
Alttaki 9 kurala dikkat ettiğiniz taktirde CV’nizin ön plana çıkma olasılığı fazlasıyla artacaktır.
1. Temelleri Doğru Oluşturmak Gerekir
CV’yi temel oluşturan bir takım kategoriler vardır. Bunlar arasında Kişisel bilgiler, İletişim Bilgileri, Eğitim, İş/Staj Tecrübeleri, Hobiler, ve Referanslar bulunur. Bu bilgilerin mutlaka CV’de bulunması gerekir. Ek olarak dil bilgisinin doğru olması ve yazılarında simetrik olması önemlidir.
2. CV’nizin Sunumu En Önemli Adımlardandır
Başarılı bir CV’nin görüntüsü ve düzeni çok önem taşır. CV’niz A4 boyutunda olmalı, yazıcıdan basıldığında yazılar kaymamalı, bakıldığında temiz olmalı ve gözün ilk baltığı üst orta bölüm önemli bilgiler içermelidir. Böylece CV’nizi okuyan kişinin hızlı bir şekilde ilgisini çekebilirsiniz.
3. İki Sayfayı Geçmemeli
Başarılı bir CV titiz olarak başvuran kişinin ön plana çıkarmak istediği noktalara değinen bir şekilde hazırlanmalıdır. Sayfalarca gereksiz bilgi vermek hem okuyan kişinin ilgisini dağıtır hem de kötü bir izlenim bırakır.

Yazılanları kısa ve öz tutmak iş verenin ya da insan kaynaklarındaki ilgili kişinin o CV’yi elinde tutmasını sağlar. CV’nizin iki sayfayı geçmemesi kesinlikle önerilir.

4. Başvurulan İşlerin Tanımını Anlamak Gerekir
İş başvurularındaki tanımlarda işi anlatan bölümler bulunur. Bu bölümlerde işte hangi özellikler gerektiği anlatılır. İstenen özelliklere göre CV’nize yazmadığınız yeteneklerinizi ve tecrübelerinizi mutlaka yazmanız gerekir.
5. Pozisyona Göre CV Oluşturulmalıdır
Genel bir CV diye bir şey bulunmaz. CV’nizi başvurduğunuz role göre kendi başarılarınızı ve yetenekleriniz ön plana çıkacak şekilde hazırlamanız gerekir. Gerçekten başarılı şirketlerde çalışmak istiyorsanız bu emeği vermelisiniz.
Başvurduğunuz her işe özel bir CV hazırlamanız gerekir. Tüm CV’nizi baştan hazırlamanız gerekmez. Pozisyona uygun özelliklerinizi ön plana çıkaracak şekilde hazırlık yapmanız yeterlidir.
6. Başarılı Özelliklerinizi Ön Plana Çıkarmak
CV eleme sürecinde kalabalıktan ayrışmak için CV’inizde bulunan özelliklerinizin başında bildiğiniz yabancı diller, bilgisayar uzmanlığınız kadar bulunduğunuz bir spor takımı ya da gönüllü olarak çalıştığınız bir Sosyal Toplum Kuruluşu da belirtilmelidir.
7. İş Tecrübelerindeki Başarıları Göstermek
İş verenlerin başvuru yapanlarda aradıkları en önemli özellik iş geçmişinde kişinin başarılı olmasıdır. Bir iş veren CV’inize baktığında aldığınız işlerdeki görevlerinizi ve başarıyla tamamladığınız projeleri görmek ister.

Ayrıca, “Bu pozisyonda planlama, organizasyon ve liderlik yetenekleri gerektirdiği gibi bir ekip yönetimi sorumluluğu da bulunmaktaydı.” Şeklindeki açıklamalar da başarıyı arttırır.

8. Referansların CV’de Sunulması
Başarılı kişilerin referanslarının CV’nizde bulunması sizin değerlendirilirken bir adım önde olmanızı sağlar. İş tecrübeniz yoksa bir mentorun ya da eğitmenin referansı da bulunabilir. İki referans bulunması yeterli olur.
9. CV’nizi Güncel Tutmanız Gerekir.
Kendinizi geliştirdikçe yeni kazandığınız özellikleriniz ya da tecrübelerinizi CV’nize mutlaka eklemelisiniz. Örnek olarak yeni bir projede görev aldıysanız bu özelliği CV’nize eklemeniz bir sonraki başvurunuzda sizin başarılı olmanızı sağlayabilir.
Bu kuralları göz önünde bulundurarak CV’nizi hazırladığınız taktirde başvuru başarınız çok fazla artacaktır.
CV’nizin incelenmesi ya da sizin için bir CV oluşturulmasında bilgi almak için benimle e-mail ya dasosyal medya üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Kariyerim hakkında daha fazla bilgi almak için linkedin hesabımı inceleyebilirsiniz.

http://baristanzer.com/basarili-bir-cv-hazirlamak-icin-9-altin-kural/, 13.06.2015.

CV CV hazırlama CV kural

Facebook Twitter Google Plus

Bu sayfaya henüz yorum yapılmadı.


0

18.12.2015 Zorlu Tekstil Gezisi

2012 Yılı Mezuniyet Töreninden

25.12.2015 Kayalı Kampüsü - Panel

Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.